Menu Close

Sokağa Çıkma Yasağı Para Cezası Nedir? Nasıl İtiraz Edilebilir?

Curfew Fine

Sokağa Çıkma Yasağı Para Cezası | İçerisinde bulunduğumuz olağanüstü süreç içerisinde maske takma zorunluluğu gibi bir çok yükümlülük getirilmiştir. Bunlardan bir tanesi de belirli gün ve saatlerde gelen sokağa çıkma kısıtlamalarıdır. Söz konusu kısıtlamalara aykırı hareket edilmesi durumunda vatandaşlar idari para cezalarının yanı sıra TCK kapsamında cezai soruşturma ile de karşı karşıya kalabilir. Peki, sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında sokağa çıkma para cezası nedir?

Sokağa çıkma yasağı para cezası Umumi Hıfzıssıhha Kanunu Madde 282 kapsamında düzenlenmiş olup madde bünyesindeki idari para cezasının günümüze uyarlanmış hali ile 3250-TL bedelinde bir idari para cezası söz konusu olacaktır.

1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 

Madde 282 – Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

İdari Para Cezasına İtiraz Süresi ve İtiraz Yeri

İdari para cezalarına karşı, cezanın tebliğinden veya tefhiminden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılması gerekir. Süresi içerisinde idari para cezasına itiraz edilmediği takdirde idari para cezası kesinleşecektir. 

Ayrıca dikkat edilmesi bir başka husus da, yerel mahkeme kararları kapsamında vurgulandığı üzere polis veya jandarmanın ihlal tutanağı tutma yetkisi bulunmaktadır.

Yukarıda yer vermiş olduğumuz Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği  kararı kapsamında “Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda alınacak tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı olmadığından ceza kesilemez” ifadesine yer verilerek İdari para cezasının ilgili mahkeme tarafından iptaline karar vermiştir. Ayrıca yukarıda yer verili karar ve benzer kararlarda idari para cezasının valilik veya kaymakamlık tarafından kesilmesi gerektiğinin altı çizilmekte olup; usul ve esasa ilişkin gerçekleştirilecek bir itiraz ile idari para cezasının iptal edilmesi mümkündür. Konuya ilişkin detaylı hukuki danışmanlık için Contact page for your questions.

Türk Ceza Kanunu Kapsamında Karşılaşılabilecek Suç Tipi

Türk Ceza Kanunu

Madde 195- (1) Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Other works that may be of interest to you;

Izmir Criminal Lawyer

Logo

Address: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-mail: [email protected]

Phone: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish