Zina Sebebi İle Boşanma – İzmir Avukat
Evlilik birliğinin taraflara yüklemiş olduğu en önemli yükümlülüklerden birisi, eşlerin birbirlerine karşı sadakatli olmasıdır. Sadakat kavramı cinsel anlamda da eşlerin birbirine sadık olmalarını şart koşmaktadır. Halk arasında cinsel olmayan sadakatsizlikler de zina olarak düşünülse de, zina kavramı uygulamada daha dar anlamda kullanılmaktadır. Zina nedeniyle boşanma davası TMK m.161 hükmünde düzenlenmiştir.
Zina Sebebi İle Boşanma Davası Şartlarını Nelerdir?
- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
- Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden itibaren başlayarak 6 ay ve her halde zina eyleminin üzerinden 5 yıl geçmesiyle dava hakkı düşer.
- Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Hangi Eylemler Zina Kapsamındadır?
Zinaya dayanarak boşanma davasının açılabilmesi için elbette ortada bir zina eyleminin bulunması gerekmektedir. Peki, kanunda zina sayılan haller nelerdir? Kanunda zina tanımına yer verilmemiştir. Öğretide ise zina şu şekilde tanımlanmıştır: “Zina, eşlerden birinin evlilik birliği devam ederken, karşı cinsten bir kişi ile isteyerek cinsel münasebette bulunmasıdır.’’ Yani, zina eyleminin sübut bulması için cinsel ilişkinin varlığı aranmaktadır. Karşı bir cins ile öpme, sarılma, mesajlaşma gibi eylemler zina kapsamı dışındadır. Zina eyleminin mutlak suretle karşı cinsten bir kişi ile gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Bir kadınla bir kadının veyahut iki erkeğin cinsel temasta bulunması zina kapsamına girmemektedir. Bu tür durumlarda kanunlarımızca evlilik birliğinin temelinden sarsılması veyahut haysiyetsiz hayat sürme sebeplerine dayanılarak boşanma davası açılabilir.
Zinanın boşanma sebebi olması için bilerek ve isteyerek gerçekleştirilmesi gerekir. Zina, kusura dayalı bir boşanma sebebidir. Bunun sonucu olarak zorla veya bayıltma suretiyle eşe karşı gerçekleşen cinsel münasebetler zina kapsamına girmez.
Zina Sebebi İle Boşanma Davası Açabilmek İçin Süreklilik Aranır Mı?
Zinanın varlığından söz edebilmek için eylemin tek bir sefer yapılmış olması yeterli olup, tekrarına gerek yoktur. Zina yapan eşin, bunu gönül bağı kurduğu bir kişiyle yapmış olması zorunlu değildir. Bu bağlamda eşlerden birinin hiç tanımadığı biriyle veyahut bir hayat kadınıyla bir otelde veya genel evde ilişkiye girmesi de zina kapsamındadır. Zina eyleminin varlığından söz edebilmek için karşı tarafın rızası olmak zorunda değildir. Bunun sonucu olarak cinsel saldırı veya cinsel istismarda bulunma halinde de zina eylemi gerçekleşmiş sayılacaktır.
Zina Sebebi İle Boşanma Davası Zamanaşımı Var Mıdır?
TMK m.161/2 hükmüne göre, dava açmaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmesiyle dava hakkı düşer. Bu süreler hak düşürücü süreler olup bu süre zarfında boşanma davası açılması gerekir. Aksi halde açılan davanın usulden reddine karar verilir. Zina eylemi birden çok gerçekleşmişse süre son eylemden itibaren işlemeye başlar. Zina, devam ettiği sürece hak düşürücü süre geçmiş sayılmaz.
TMK m.161/3 hükmüne göre, “Affeden tarafın dava hakkı yoktur.” Zina eylemini affeden eş artık bu olguya dayanarak boşanma davası açamayacaktır. Burada eşi affetme eylemi örtülü veya açık af olabilir. Sadakatsizlik yapılan eş, tanıklar önünde eşini affettiğini açıkça bildirebileceği gibi, olay sonrasında evliliğe kaldığı yerden devam etmesi de örtülü olarak affettiğinin göstergesidir.
Boşanma sebepleri, özel ve genel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılır. Aldatma (zina); özel bir boşanma sebebidir. Davacının aldatma olgusunu ispatlaması halinde mahkeme tarafların diğer kusur durumlarına bakmaksızın boşanma kararı verir.
Yargıtay Kapsamıdna Zina Olgusunun İspatı Açısından Kabul Edilen İlkeler Nelerdir?
- Kadın veya erkeğin yalnızken ortak konuta karşı cinsten birini alması zinanın varlığına delalet eder. Bu halde, zina ispatlanmış kabul edilir.
- Eşlerden birinin karşı cinsten biriyle düzenli bir şekilde gece-gündüz telefonda görüşmesi zinanın varlığına işaret eder.
- Eşlerden biri evlilik dışı ilişkiye girdiği başka bir kişiden çocuk sahibi olduğu takdirde zina (aldatma) olgusu ispatlanmış olur.
Mahkeme, aldatma nedeniyle boşanma davasında her türlü delili serbestçe takdir eder. Aile mahkemesi, kesin delillerle bağlı değildir. Tüm deliller toplandıktan sonra zina fiilinin gerçekleşip gerçeklemediğine karar verir.
Benzer ilginizi çekebilecek yazılarımız;
- Şiddet Karşısında Hangi Tedbirler Alınır? Şiddet Karşısında Alınabilecek Tedbirler
- Boşanma İçin Gereken Evraklar
- Zina Nedir? Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun Kapsamında Zina Suçu
- Boşanma Davalarında Tazminat
- Boşanma Davalarında Yetkili Mahkeme, Boşanma Davası Nerede Açılmalı?
- Evlat Edinme Şartları
- Müşterek/Ortak Çocukta Nafaka Kapsamı
- Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
- Çekişmeli Boşanma Davası Sıkça Sorulan Sorular
- Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
- Nafaka Nedir?
- Aile Konutu Şerhi
- Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
- Ayrılık Davası
- Düğün Takılarının Paylaştırılması
- Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
- Boşanma Davalarında Feragat
- Mal Rejimi Türleri
- Eşten Mal Kaçırma
- Vasi Tayini Gerektiren Durumlar
- Koruyucu Ailelik Nedir?
- Evlilik Sözleşmesi Nedir?
- Eşler Arası Cebri İcra Yasağı
- Yoksulluk Nafakası Nedir?
- Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması
- Babalık Davası
- Soybağının Kurulması
- Cinsiyet Değiştirme Davası
- Yeni Evlilerin Boşanma Süreci
- Boşanma Sonrası Çocuğun Soyadı
- Terk Sebebiyle Boşanma
- Mehir Senedir Nedir?
- Boşanma Davasında Kusur
- Velayet Hangi Durumlarda Anneye Verilmez
- Yabancı Eşten Boşanma
- Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Neleri Sorar?
- Zina Sebebi İle Boşanma
- İzmir Anlaşmalı Boşanma Avukatı
- İddet Süresi Nedir?
- Ortak Velayet
- Nişanın Bozulması
- Cinsiyet Değişikliği İçin Gerekli Sağlık Raporları
- Boşanma Davasında Velayet
- Vasinin Görevleri Nelerdir?
- Boşanmada Yargılama Usulü
Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-posta: [email protected]
Telefon: +90 534 415 52 56