Menü Kapat

Yurtdışında Vekalet Çıkarma

Yurtdışında Vekalet Çıkarma
Yurtdışında Vekalet Çıkarma

Yurtdışında Vekalet Çıkarma | İzmir Avukat

Yurtdışında bulunan bir kişinin Türkiye’de görülmekte olan bir davada temsil edilebilmesi için Türkiye’den bir avukata vekalet vermesi gerekmektedir. Aynı şekilde, kamu kurumlarından biri ile ilgili (sgk, hastane, adli merciiler gibi) bir işlemde de yurtdışında yaşayan kişinin işlerinin aksamaması için Türkiye’de vekille temsili şarttır. Kimi zaman ise, Türkiye’de bulunan bir taşınmazının kiraya verilmesi, tapu işlemlerinin sorunsuz gerçekleştirilmesi, kiracı ile iletişimin sağlanması için bir avukata ihtiyaç duyulmaktadır.

Kurulan vekalet ilişkisinde, vekalet veren kişiye müvekkil,  vekalet verilene de vekil denir. Yurtdışında olmak vekalet vermeye engel değildir. Zira yurt dışındaki noterlik işleri, konsoloslar tarafından görülür. Yurt dışında vekalet çıkartacak olan kişilerin ilgili ülkenin Türk Konsolosluğu’na şahsen başvurmaları ve konsolosluk aracılığıyla vekalet çıkartmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle konsolosluktan randevu alınması gerekir.

Gerekli evrakları belirtecek olursak; yurt dışında yaşayan bir kişinin Türkiye’de bulunan bir kişiye vekalet verebilmesi için bulunduğu ülkedeki en yakın Türk Konsolosluğuna nüfus cüzdanı, pasaport ve 2 adet fotoğrafla başvurması gereklidir. Tapuda işlem yapılmasını gerektiren vekaletnameler için ise  tapu örneğinin veya tapuya ilişkin bilgilerin de bulundurulması uygun olacaktır.

Burada Türkiye’de temsil için kullanılmak üzere düzenlenecek olan vekaletnamenin dili Türkçe’dir.  Türkiye’de yaşayan bir kişinin vekil olarak tayini isteniyorsa, Türkçe bilmeyenlerin konsolosluktaki işlemler esnasında yanlarında tercüman bulundurmaları gerekmektedir. Vekaletname düzenlenirken bütün noterlik işlemlerinde olduğu gibi kişinin nüfus cüzdanını (yabancı uyrukluysa kimlik belgesi, ayrıca varsa mavi kart) ibraz etmesi gerekmektedir.

Yurt dışından vekalet verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

  1. Konsolosluktan randevu alınmalıdır. (Teşkilat Listesi)
  2. Tapu, boşanma gibi davalar için vekaletnamenin fotoğraflı olması gerekir.
  3. Vekaletnamede her sayfa vekaleti veren kişi tarafından imzalı olmalıdır.
  4. Düzenlenen yetkilerin açık bir dil ile belirtilmesi gerekir.
  5. Son olarak düzenlenen vekaletin vekil edilen kişiye posta yolu ile ulaştırılması gerekir.

Konuya ilişkin danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek benzer çalışmalarımız;

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe