Menü Kapat

Vesting Nedir?

Vesting Nedir?
Vesting Nedir?

Vesting Nedir? | İzmir Start-up Avukatı

Bir kaç girişimcinin yeni bir fikir ile bir araya gelmesi durumunda, şirket kuruluşu öncesi tartışılması gereken en önemli şeylerden biri hisselerin nasıl bölüşülecek olduğudur. Özellikle yeni girişimlerde sıklıkla uygulanmakta olan vesting düzenlemeleri bir girişimin uzun vadeli başarısını sağlamak için önemli bir araçtır, ancak genellikle yanlış anlaşılır ve çoğu zaman doğru şekilde uygulanmaz.

Vesting kavramı, işveren tarafından çalışana devredilemez hakların aktarılması olarak çevrilebilir.

Vesting, esas olarak, başlangıçtaki tarafların, işletmenin hisse sahipliği üzerinde kaybedilemez haklar tahakkuk ettirdiği bir süreçtir. Taraflar arasında kabul edilen şartlar dahilinde, kurucu veya çalışan için taahhüt edilen şirket paylarının ne zaman ve nasıl dağıtılacağı vesting ile belirtilir.

Vesting düzenlemesi kapsamında, bir ortak kendisine verilen tüm hisse senetlerinin sahibidir ve kazanılmamış (unvested) kısım da dahil olmak üzere hissenin toplam değeri üzerinde oy kullanma veya temettü alma hakkına sahiptir. Bununla birlikte, şirket, ortak ortaya koymayı taahhüt ettiği çabayı göstermeden çekip giderse, hisse senedini geri alma hakkını saklı tutar. Hakediş çizelgesi ile düzenlenen süre boyunca çalışmasını sürdüren ortak şirket tarafından sahip olduğu paya ilişkin tüm hakları kazanır.

Neden Önemli?

  • Girişimcileri Motive Etme

Çoğu girişim, sınırlı sermaye ile başlar ve kurucuların değer yaratma çabalarına güvenir. Vesting düzenlemesi ile yatırımcıların, kurucuları kalmaya ve işi büyütme çabalarına devam etmeye motive edebilir.

  • Girişimcileri, Girişimi Ortada Bırakmaktan Caydırma

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, kurucular bazen girişimden ayrılmak isteyebilir. Vesting düzenlemesinin olmadığı durumlarda, bu şirketin başarısını tehlikeye atacaktır.

  • Profesyonel Güven Telkin Etme

Şirkette bulunan kilit isimlerin bağlılığı ve ayrılan ortaklardan şirket hisselerini korumanın en kolay bir yolu olması sebebi ile vesting düzenlemesi, profesyönel yatırımcılar tarafından talep edilir.

Konuya ilişkin danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Ticaret Hukukuna ilişkin diğer ilginizi çekebilecek çalışmalarımız;

İzmir Ticaret Avukatı

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe