Menü Kapat

Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Edilir?

trafik cezası itiraz

Trafik Cezası itiraz | Ceza Avukatı | İzmir Avukat | İzmir Hukuk Bürosu

Trafik Cezası İtiraz

Trafik cezalarına ilişkin düzenlemeler ağırlıklı olarak 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile ilgili yönetmelikler kapsamında düzenlenmiştir. Bu kapsamda en sık karşılaşılan trafik cezalarına ilişkin açıklama yapmak gerekir ise;

1) Radar uyarı levhası olmadığı halde yapılan radar hız kontrolü sonrasında herhangi bir ceza uygulanmış ise, itirazınız sonrasına ceza iptal edilecektir. Çünkü burada Yargıtay tarafından alınan kararlar son derece nettir. Radar uyarı levhası olmadan ceza kesilemez.

2) Eğer ceza sonrasında herhangi bir delil ya da fotoğraf olmadan sadece ceza tutanağı tarafınıza tebliğ ediliyorsa, bu durumda da cezaya delil yoksunluğu sebebi ile itiraz edebilirsiniz.

3) Belediye bölgelerinde yeteri kadar otopark hizmeti sunulmadığı halde, şehrin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde bir park yasağı uygulanmış ve sizde bu durumda ceza almışsanız, kesilen park cezası için itirazda bulunabilirsiniz.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.

Trafik Cezasına İtiraz İçin Hangi Mahkemeye Başvurulması Gerekmektedir?

Trafik cezalarına karşı yapılacak itiraz süreçlerinde Sulh Ceza Hakimliklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Söz konusu olayda idari bir yaptırımın uygulanması durumunda ise İdare Mahkemelerinin yetkili olması gündeme gelebilir. Olağanüstü bir durum olmaması halinde itiraz duruşması yapılmaz. Sulh Ceza Hakimliği yönlendirilen dosyayı inceler ve dosya üzerinden bir karara varır.

Trafik Cezasına İtiraz İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Trafik cezasına itiraz etmek için Sulh Ceza Hakimliklerine başvuruyu yaptığınızda sunmanız gereken bir takım belgeler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Görevli ve yetkili mahkemeye yazılan dava dilekçesi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı
  • Davayı açan kimsenin kimlik fotokopisi
  • Vekil ile temsil gerçekleştirilecek ise vekaletname
  • Ruhsat belgesinin fotokopisi
  • Ceza ödemesi yapıldıysa ödemeye dair banka dekontu

İlginizi çekebilecek diğer çalışmalarımız;

İzmir Ceza Avukatı

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe