Sıkça Sorulan Sorular
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir. Vekalet verilecek kişinin adı-soyadı, TC kimlik numarası, açık adresinin mutlaka notere bildirilmesi gerekmektedir.
Avukatlık mesleği bir serbest meslek faaliyetidir. Avukatlık ücreti, avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder. Avukatlar hukuk alanındaki bilgi ve tecrübelerini insanların yararlanmasına sunarlar. Her meslekte olduğu gibi Avukatlık mesleğinde de hukuki danışmanlık ve diğer hukuki hizmetler ücrete tabidir.
E-devlet sistemine giriş yapılarak arama bölümüne ”Kamu Kurumları Adalet Bakanlığı” yazılarak aratmalısınız. Açılan sayfada Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama butonuna tıklamanız akabinde gerçekleştirilecek sorgulama işlemi ile kişi adına dava dosyasının olup olmadığını görüntülenebilir. Buradan dava dosyasına ilişkin yalnızca temel bilgileri görebilirsiniz. Fakat daha detaylı bilgi için aşağıdaki yöntemi izleyerek Vatandaş Uyap sistemi üzerinden giriş yapabilir ve dava dosyası kapsamında bulunan evrakları inceleyebilirsiniz.
Davayı kazandığınız zaman Mahkeme masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir. Ancak size ödenecek masrafların sadece yargılama masrafları olduğunu unutmayınız. Davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.