Israrlı Takip Nedir? – İzmir Avukat
Israrlı takip suçu Türk Ceza Kanununda; fail tarafından, mağdur istemediği halde kendisine veya yakınına yönelik olarak ısrarlı biçimde araçla, iletişim vasıtasıyla, sözle, hareketle veya hukuka aykırı başka bir davranışla gerçekleştirilen; hukuken korunan bir hakkın güvenliği bakımından korku duyulmasına neden olan rahatsız edici veya tehditkar fiiller olarak tanımlanmaktadır.
27.05.2022 Tarihinde, “7406 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazetede yayınlanmış olup ısrarlı takip suçu eklenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 123. Maddesinde kişinin huzur ve sükununu bozma suçuna ek olarak 123/A maddesi düzenlenmiştir.
Israrlı takip düzenlemesinin temel amacı, özellikle kadına yönelik şiddet içeren fiiller henüz işlenmeden failin cezalandırılarak mağdurun korunmasıdır. Ancak ısrarlı takip suçu TCK 123/A maddesinde failin ve mağdurun cinsiyetinden bağımsız bir şekilde herkesin herkese karşı işleyebileceği bir suç olarak düzenlenmiştir.
Kanuni Düzenlemeyi İnceleyecek Olursak
TCK m.123/A Israrlı Takip (1) Israrlı bir şekilde; fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Suçun; a) Çocuğa ya da ayrılık karan verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi, b) Mağdurun okulunu, işyerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması, c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi, halinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.Bu maddede düzenlenen suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.
Özetle; TCK 123/A temel halinin cezası 6 ay ila 2 yıl arası hapis , TCK m.123/A2’de düzenlenen nitelikli halinin cezası 1 yıl ila 3 yıl arası hapis cezasıdır. Israrlı Takip Suçunun Unsurları • Israrlı takip suçunun faili herkes olabilmektedir. Herkes bu suçu işleyebilir. Bunun yanında suçtan mağdur olacak kişi de herkes olabilecektir. • Israrlı takip suçu, bağlı seçimlik hareketli bir suçtur. Suçun oluşumu için mağduru fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına ısrarla telefon edilmesi veya gürültü yapılması veya hukuka aykırı bir davranışta bulunması gerekmektedir.
• Suç, kasten işlenebilen bir suçtur. İsteyerek ve bilerek ısrarlı takip suçu işlenebilecektir. Belirli bir kimseye yapılacak olan hareket, mağdurun huzur ve sükununu bozma amacıyla yapılmalıdır. Bu suçun taksirle işlenmesi mümkün olmayacaktır.
• Israrlı takip suçuna ilişkin ceza davasının sonuçlanmasının sonucunda ya da yargılama aşaması devam ederken tazminat davası açılabilir. Kişi failin işlemiş olduğu suç nedeniyle mağdurun uğramış olduğu maddi ve manevi zararların tazminini talep etmek amacıyla tazminat davası açılabilecektir.
Israrlı Takip Suçunun Şartları Nelerdir?
Israrlı takip suçu Türk Ceza Kanununda hürriyete karşı işlenebilen suçlar kısmında düzenlenmiştir. Ancak, bu suç şikayete tabidir. Dolayısıyla ancak şikayetin varlığı halinde suçtan söz edilecektir. Israrlı takip suçu seçimlik hareketli bir suçtur. 2 tür hareketle bu suç işlenebilir. Bu hareketler şu şekildedir:
1.Mağduru fiziken takip etmek,
2. Mağdur ile; haberleşme ve iletişim araçlarını kullanarak ya da bilişim sistemini kullanarak ve üçüncü kişiler vasıtası ile temas kurmaya çalışmaktadır.
İlginizi çekebilecek diğer çalışmalarımız;
- Seri Muhakemeye Tabi Suçlar
- Uzlaştırmacılığa Tabi Suçlar
- Zorunlu Müdafilik Halleri
- Sokağa Çıkma Yasağı Para Cezası Nedir? Nasıl İtiraz Edilebilir?
- HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) ve Hapis Cezasının Ertelenmesi
- Ceza Muhakemesinde Seri Yargılama Usulü
- Trafik Cezasına İtiraz
- Adli Arama
- Nitelikli Dolandırıcılık Suçu & Cezası
- Adli Para Cezası Nedir?
- Sanık Ne Demek?
- Müstehcenlik Suçu
- Adli Arama
- Bilinçli Taksir Nedir?
- Tehdit Suçu & Cezası
- Yağma Suçu Nedir?
- Güveni Kötüye Kullanma Suçu
- Beraat Nedir?
- Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?
- Masumiyet Karinesi Nedir?
- Cezaevi Türleri
- Belgede Sahtecilik Suçu
- Uluslararası Bülten
- Darp Raporu Nedir? Nasıl Alınır?
- Kuru Sıkı Tabanca Taşımak Yasal Mı?
- Israrlı Takip Nedir?
- Deprem Nedeni İle İdarenin Sorumluluğu
- TCK Kapsamında İnstagram Hesabı Çalma
- TCK Kapsamında Sahte İnstagram Hesabı Oluşturma
- Mükerrer Suç Nedir?
- Katalog Suçlar Nelerdir?
- Kusurluluğu Etkileyen Haller
- Müşteki Ne Demek?
- Alkollü Araç Kullanma Cezası
- GBT Nedir?
- Seri Muhakeme Usulü
- Hakaret Suçu Nedir?
- Yasadışı Bahis Suçu
- Müsadere Nedir?
- Önleme Araması
- Dini Değerleri Aşağılama Suçu
- HAGB Nedir?
- Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama
- Zorla Getirme Kararı
- Davanın Reddi Nedir?
- Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?
- Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak
- Susma Hakkı Nedir?
- Uyuşturucu Ve Uyarıcı Madde Kullanma Suçu
- Suç İçin Anlaşma Suçu
- Ceza Yargılamasında Takdiri İndirim
- Gözaltına Alma
- Israrlı Takip Suçu
- Bıçak Taşımak Yasak Mı?
- Yalan Tanıklık
Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-posta: [email protected]
Telefon: +90 534 415 52 56