Menü Kapat

Etbis Nedir?

Etbis Nedir?
Etbis Nedir?

Etbis Nedir? | İzmir Avukat

Etbis Nedir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi veya kısa adı ile ETBİS, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması, elektronik ticaret verilerinin toplanması, bu verilerin işlenerek istatistiki bilgilerin üretilmesi amacıyla Bakanlık tarafından oluşturulan ve bu Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ kapsamında kayıt ve bildirim yapılabilmesine imkan sağlayan bilgi sistemi anlamına gelmektedir. Özet ile Ticaret Bakanlığı tarafından elektronik ticarete ilişkin istatistik ve bilgilerin takip edilmesi amacıyla oluşturulmuş bir sistem denebilir.

ETBİS’e Nasıl Giriş Yapılır?

  1. Eticaret.gov.tr üzerinde bulunan “ETBİS GİRİŞ” butonuna tıklanır.
  2. Butona tıkladıktan  sonra “İşletme Girişi”ne tıklanır.
  3. Açılan e-devlet sayfası üzerinden ilk olarak yetkili temsilci tarafından giriş yapılır. Daha sonra gerekli görülmesi halinde yetkili tarafından  alt yetkili atanabilir.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalı?

  1. Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.
  2. Aracı hizmet sağlayıcılar.
  3. Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar.

Aracı hizmet sağlayıcı (e-ticaret pazaryeri) üzerinden satış yapanların ETBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğü var mıdır?

Yurt içindeki aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden satış yapanların kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır. Diğer taraftan, Tebliğin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcıların kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır.

ETBİS’e kayıt için esnaf odası veya ticaret odasına kayıtlı olmak zorunda mıyım?

ETBİS’e giriş için tacirler için MERSİS’de, esnaf ve sanatkârlar için ESBİS’de bulunan yetkili temsilcilerinin e-devlet sistemine kendi T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yapmaları gerektiğinden önce MERSİS ya da ESBİS’e kaydolup daha sonra da ETBİS’de kayıt ve bildirim yükümlülüğünüzü yerine getirmeniz gerekmektedir.

Kimler bildirim yapmalı?

2021 yılı için ETBİS’e kayıt olmamanın cezası nedir?

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Madde 12 kapsamında;

Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişiler;

  • kanun kapsamında gerekli bilgilendirme yükümlülüklerini yerine getirmez, elektronik iletişim araçları ile verilen siparişlerde ktüketicinin ödemekle yükümlü olduğu toplam bedel net bir şekilde gösterilmez, alıcıların onayı olmaksızın ticari elektronik ileti gönderimi gerçekleştirili veya iletilen ticari iletinin içeriği verilen onaya aykırı olur ise 2.071 ile 10.381-TL,
  • Siparişin alındığına ilişkin gecikmeksizin teyit gerçekleştirmez, sipariş öncesi belirtilen bilgileri teyit etmesi ve düzeltebilmesi için gerekli altyapıyı sağlamaz, ticari iletişim ve iletişimin yapıldığı kişinin belirlenebilir olmasını sağlamaz, iletmiş olduğu ticari iletide kim olduğunu belirtecek gerekli bilgilere yer vermez veya iletişim başkası adına yapılıyor ise kimin adına yapıldığını belirtmez ise 2.071 ile 20.764-TL,
  • İndirim ve hediye gibi promosyonlar söz konusu ise bunların katılım ve faydalanma koşullarının kolayca ulaşılabilmesi, açık ve net olması sağlanmaz, ticari iletinin reddedilmesi kolay ve ücretsiz olarak sağlanmaz veya talep tarihinden itibaren üç gün içerisinde ileti göndermeyi durdurmaz ise 4.149 ile 31.146-TL,
  • Bakanlık tarafından talep edilen bilgi ve belge taleplerinin karşılanmaması durumunda 4.149 ile 10.381-TL,
  • ETBİS sistemine kayıt olmaması durumunda 10.381 ile 41.490-TL,
    arasında idari para cezası ile karşılaşabilir.

Konuya ilişkin hukuki danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Ticaret Hukukuna ilişkin diğer ilginizi çekebilecek çalışmalarımız;

İzmir Ticaret Avukatı

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe