Menu Close

Yalan Tanıklık

Yalan Tanıklık

Yalan Tanıklık – İzmir Avukat

Vedat Türkali Yalancı Tanıklar Kahvesi romanından; “Anadolu’da bir kentte, Adliye Sarayının hemen karşısında bir kahve varmış. ‘Yalancı tanık’ arayan birisi bu kahveye gidip biriyle anlaşıp duruşmaya çıkarırmış. Adam girmiş kahveye, bakınırken biri sokulmuş hemen; ‘Yardımcı olabilir miyim? Nedir sorun?’ ‘Bir alacak davası’ demiş adam. ‘Hâlâ vermedi değil mi o namussuz herif paranızı?’ Adam biraz çekinerek ‘Para benden isteniyor, borçlu benim’ demiş. Hemen yetiştirmiş beriki: ‘Kaç kez vereceksiniz beyefendiciğim, kaç kez vereceksiniz?’”.

Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş “Yalan Tanıklık” veya günlük hayatta daha çok duymuş olduğumuz hali ile yalancı tanıklık Madde 272 ile düzenlenmiştir. Yalancı tanıklık, kanun kapsamında adliyeye karşı işlenen suçlar arasında yer almakta olup; burada sebep söz konusu suç ileadaletin yerine getirilmesine engel olunmasıdır. Burada yapılan yalancı tanıklığın konusu suçun ağırlığı ve aleyhine tanıklıkta bulunan kişiye yönelik etkileri gözetilerek suçun cezası arttırılmaktadır.

Yalancı tanıklık suçunun gerçekleştirilmesi iki farklı şekilde olabilir. Yalancı tanıklığı gerçekleştiren kişi gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, yalan söylemek, gerçeği inkâr etmek suretiyle bu suçu işleyebilecek olduğu gibi tanığın kendisine sorulan sorularda olay hakkındaki bilgisini az veya çok saklaması suretiyle de gerçekleştirebilir.

Yalancı tanıklığın cezası;

– Söz konusu suçun temel hali ile hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan soruşturmada yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
– Yalancı tanıklığınmahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde yapılması durumunda ise bu suçun cezası bir yıldan üç yıla kadarhapis cezası verilir.
– Soruşturma veya mahkemenin konusunun üç yıldan fazla hapis cezasını gerektirmesi durumunda ise iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
– Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında hapis cezası dışında adlî veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; yalan tanıklıkta bulunan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
– Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi ile ilgili olarak gözaltına alma ve tutuklama gibi bir tedbiri uygulanmışsaceza yarı oranında artırılır.
– Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; hükmolunur.
Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde ve yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı verilmiş olması koşuluyla; yalan tanıklık yapan kişi, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre ceza alabilir.
Eklemek gerekir ki, yalancı tanıklık suçuna ilişkin yargılama neticesinde bir yılın üzerinde ceza alınması durumunda suçu işleyen kişinin memur olmasına da engel teşkil edecektir.
Ayrıca, aleyhine yalancı tanıklık yapan kişi ileride bu sebep ile yalan tanık aleyhine manevi tazminat davası açarak, duygusal zararlarının giderilmesini talep edebilecektir.
Siz siz olun adalet duygunuz ve vicdanınıza sahip çıkın, oldukça yüksek cezası ve geri dönülmesi güç zararları olan bu suçu işlemeyin işletmeyin.

Other works that may be of interest to you;

Izmir Criminal Lawyer

Logo

Address: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-mail: [email protected]

Phone: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish