Rekabet Kurumu’na Taahhüt Başvurusu – İzmir Avukat
16 Mart 2021 tarihli 2021/2 Nolu Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem Ve Kararlar İle Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Önaraştırmalarda Ve SoruşturmalardaSunulacak Taahhütlere İlişkin Tebliğ yürürlüğe girdi. Söz konusu tebliğ kapsamında Rekabet Hukuku kapsamında yeni bir kurum olan taahhütname sürecinin uygulaması başlamış oldu.
Söz konusu tebliğ ile haklarında yürütülen bir incelemeye taahhütle son verilmesini isteyen taraflar, önaraştırma veya soruşturma sürecinde taahhüt sunma talebinde bulunabilmektedir.
Sunulan taahhütler Rekabet Kurulunca değerlendirilmekte, rekabet sorunlarını giderebileceğine kanaat getirilen taahhütler ilgili teşebbüsler hakkında bağlayıcı hale getirilerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine karar verilebilmektedir. Bu çerçevede, olası ihlallerin büyümesi engellenmekte ve tespiti için gerekli olan ayrıntılı inceleme süreçlerinin kamu ve hakkında inceleme yürütülenler bakımından yol açabileceği zaman ve kaynak maliyetlerinden tasarruf edilmesi amaçlanmaktadır.
Taahhüt Süreci Nasıl İlerlemekte?
Ne Kadar Süre İçerisinde Başvurulmalı?
Soruşturma sürecindeki taahhüt sunma talepleri soruşturma bildiriminin tebliğinden itibaren üç ay içinde Rekabet Kurumu’na iletilmesi gerekmektedir. Bu süre geçtikten sonra Rekabet Kurumu’na iletilen taahhüt sunma talepleri dikkate alınmaz.
Taahhüt Metni Neleri İçermeli?
Taahhüt metni, sunulan taahhüdü açık bir şekilde içermeli ve alternatif taahhütler içermemelidir.
Taahhüt metninde taahhütle giderilmesi amaçlanan rekabet sorunu, taahhüdün ne olduğu, ne zamandan başlanmak suretiyle yerine getirileceği, ne kadar süreyle ve ne şekilde uygulanacağı, uygulanmasında gözetilecek süreler, bu sürelerin hangi hallerde uzayabileceği, taahhüdün piyasaya etkisi, rekabet sorununu nasıl çözeceği, taahhüde uyumun nasıl izlenebileceği ve gerekli görülen diğer hususlar açıkça belirtilmelidir. Yapısal taahhüt sunulması halinde elden çıkarma sürecinin yürütülmesine ilişkin detaylara taahhüt metninde yer verilmelidir.
Taahhüdün uygulanmasının üçüncü kişilerle anlaşma sağlanmasını gerektirdiği hallerde, üçüncü kişilerle anlaşma sağlanabileceğini gösteren belgeler de taahhüt metniyle birlikte Rekabet Kurumu’na sunulmalıdır.
Taahhüt metninin sonunda tarafların, sundukları taahhüdün rekabet sorunlarını giderebileceğine ve taahhüt metninde belirtilen şartlarla taahhüdü yerine getirmeyi kabul ettiklerine dair beyanına yer verilir.
Taahhüt metni, taahhüt sunan tarafı temsile yetkili kişilerce imzalanır.
Taahhüt Görüşmeleri
Görüşmeler sözlü veya yazılı olarak gerçekleştirilebilir. Sözlü olarak gerçekleştirilen görüşmeler, görüşmelere katılanlarca mutabık kalınan bir tutanak ile kayıt altına alınır.
Tarafların taahhüt sunma taleplerini Rekabet Kurumu’na iletmelerinin ardından Rekabet Kurulu ilgili anlaşma, karar veya uygulamanın açık ve ağır ihlal niteliğini ve gerekli gördüğü diğer hususları değerlendirerek taahhüt görüşmelerinin başlatılmasına ya da taahhüt sunma talebinin reddine ve taahhüt sürecinin sonlandırılmasına karar verir.
Tarafların taahhüt sunma talebinde bulundukları aşamada, inceleme konusu rekabet sorunlarının yeterli açıklıkta ortaya konamamış olması ve daha detaylı araştırmaya ihtiyaç duyulması halinde Kurul birinci fıkra kapsamında vereceği kararı erteleyebilir. Bu durumun önaraştırmada söz konusu olması halinde ilgili kararın verilmesi soruşturma sürecine bırakılabilir.
Taahhüt görüşmeleri sırasında inceleme konusu rekabet sorunları taahhüt sunacak taraflara açıklanır ve sorunların tespitine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler taraflara sunulur. Taraflara soruşturma bildirimi yapılmış ise sorunların tespitine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler taraflara ayrıca sunulmayabilir.
Ticaret Hukukuna ilişkin diğer ilginizi çekebilecek çalışmalarımız;
- Sözleşme Nedir?
- Senette Zamanaşımı Nedir? Bono & Çek Zamanaşımı
- Mücbir Sebep Nedir?
- Sözleşmelerin Türkçe Yapılması Zorunluluğu
- Vergi Usul Kanunu Kapsamında Şüpheli Alacak
- Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
- Limited Şirket Nasıl Kurulur?
- Tahmil Tahliye Nedir?
- Ticari İş Nedir?
- Haksız Rekabet Nedir?
- Şirketler İçin UYAP
- İmtiyazlı Pay Nedir?
- Sebepsiz Zenginleşme Nedir?
- Adi Ortaklık Sözleşmesi
- Vesting Nedir?
- Menkul Satışlarda Türk Parasının Kullanılması Zorunluluğu
- Limited Şirketlerde Çağrısız Genel Kurul
- Sözleşmelerde Cezai Şart
- Rekabet Kurumu’na Taahhüt Başvurusu
- Anonim Şirketlerde Genel Kurul
- Genel Kurulda Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğu
- Rödovans Nedir? Rödovans Sözleşmesi Nedir?
- Ultra Vires İlkesi
- Kripto Paraların Hukuki Niteliği Nedir?
- Faturaya İtiraz
- Drag Along Nedir?
- Tag Along Nedir?
- Adi Ortaklık Nedir?
- Bono Nedir?
- Cari Hesap Sözleşmesi
- Tacir Ne Demek
- Etbis Nedir?
- Çek İptali Davası
- Tüzel Kişilik Perdesinin Kaldırılması
- Stock Option Nedir?
- Şirket Ortaklığından Çıkma
- Ticari Defterlerin Kaybolması
- Gizlilik Sözleşmelerinde Önemli Noktalar
- İhracat Bedellerinin Türkiye’ye Getirilmesi Zorunluluğu
- Birleşme Devralma’da Rekabet Kurulu İzni
- Yönetim Kurulunun Vergi Borçlarından Sorumluluğu
Address: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-mail: [email protected]
Phone: +90 534 415 52 56