Limited Şirketlerde Çağrısız Genel Kurul – İzmir Avukat
Tüm ortakların veya temsilcilerinin bir arada bulunmaları halinde genel kurul çağrısına ilişkin uzun ve yorucu prosedürler uygulanmaksızın bir genel kurul toplantısı gerçekleştirilebilir. Bu genel kurula çağrısız genel kurul adı verilir. Çağrısız genel kurulun gerçekleştirilebilmesi için şirketin tüm paylarının temsil edilmesi ve bu pay sahipleri veya temsilcilerinin bir itirazının olmaması gerekmektedir.
Limited Şirketler Türk Ticaret Kanunu Madde 573 ve devamında düzenlenmiş olmakla birlikte, Anonim Şirketlere ilişkin hükümlerin kıyasen uygulanacağı da açıkça düzenlenmiştir. Bu kapsamda Limited Şirketlerde çağrısız genel kurul süreçlerine ilişkin olarak Türk Ticaret Kanunu Madde 416 hükümleri uygulanacaktır.
Türk Ticaret Kanunu Madde 416–(1) Bütün payların sahipleri veya temsilcileri, aralarından biri itirazda bulunmadığı takdirde, genel kurula katılmaya ve genel kurul toplantılarının yapılmasına ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla, çağrıya ilişkin usule uyulmaksızın, genel kurul olarak toplanabilir ve bu toplantı nisabı varolduğu sürece karar alabilirler.
(2) Çağrısız toplanan genel kurulda, gündeme oybirliği ile madde eklenebilir; aksine esas sözleşme hükmü geçersizdir.
Olağan & Olağanüstü Genel Kurul
Limited şirketlerde gene kurullar genellikle olağan ve olağanüstü olarak ikiye ayrılmakta olup; olağan genel kurul toplantıları her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren 3 ay içinde ve en az yılda bir kez yapılmaktadır. Olağanüstü genel kurul toplantıları ile uygulamada ihtiyacın meydana gelmesi ile her zaman gerçekleştirilebilmektedir.
Çağrısız Genel Kurul Gündemi
Çağrılı genel kurul gerçekleştirilmesi durumunda, genel kurul gündeminin çağrı esnasında belirlenerek taraflara bildirilmiş olması gerekmekte olup; bu gündem maddelerinin değiştirilmesi bir takım sıkı kurallara tabiidir. Çağrısız genel kurullarda ise böyle bir kısıtlama söz konusu değildir. Taraflar oybirliği ile gündeme maddeye ekleyebilmektedir.
Genel kurul karar tutanağının noter aracılığı ile tescil edilerek, şirketin tabii olduğu Ticaret Sicil Müdürlüğü bünyesinde tescil edilmesi gerekmektedir.
Gerekli Belgeler
Genel kurul kapsamında alınan kararların niteliğine, şirketin ortaklık yapınsa veya benzeri değişkenlere göre eklenmesi veya hazırlanması gereken evraklar farklılık gösterebilir. Bu sebep ile ticari işletmenin bulunduğu yer Ticaret Sicil Müdürlüğü ile iletişime geçerek en güncel hazırlanacak belgeler tespit edilebilir. Ancak uygulamada standart bir çağrısız genel kurul tescili için öncelikle ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne hitaben yazılmış bir üst yazı, noter tescilli genel kurul karar tutanağı, genel kurul toplantısı esnasında hazır bulunanlara ilişkin bir hazirun cetveli ve var ise burada pay sahibi kimseleri temsil eden kişilerin vekaletnameleri bulunmalıdır.
Ticaret Hukukuna ilişkin diğer ilginizi çekebilecek çalışmalarımız;
- Sözleşme Nedir?
- Senette Zamanaşımı Nedir? Bono & Çek Zamanaşımı
- Mücbir Sebep Nedir?
- Sözleşmelerin Türkçe Yapılması Zorunluluğu
- Vergi Usul Kanunu Kapsamında Şüpheli Alacak
- Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
- Limited Şirket Nasıl Kurulur?
- Tahmil Tahliye Nedir?
- Ticari İş Nedir?
- Haksız Rekabet Nedir?
- Şirketler İçin UYAP
- İmtiyazlı Pay Nedir?
- Sebepsiz Zenginleşme Nedir?
- Adi Ortaklık Sözleşmesi
- Vesting Nedir?
- Menkul Satışlarda Türk Parasının Kullanılması Zorunluluğu
- Limited Şirketlerde Çağrısız Genel Kurul
- Sözleşmelerde Cezai Şart
- Rekabet Kurumu’na Taahhüt Başvurusu
- Anonim Şirketlerde Genel Kurul
- Genel Kurulda Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğu
- Rödovans Nedir? Rödovans Sözleşmesi Nedir?
- Ultra Vires İlkesi
- Kripto Paraların Hukuki Niteliği Nedir?
- Faturaya İtiraz
- Drag Along Nedir?
- Tag Along Nedir?
- Adi Ortaklık Nedir?
- Bono Nedir?
- Cari Hesap Sözleşmesi
- Tacir Ne Demek
- Etbis Nedir?
- Çek İptali Davası
- Tüzel Kişilik Perdesinin Kaldırılması
- Stock Option Nedir?
- Şirket Ortaklığından Çıkma
- Ticari Defterlerin Kaybolması
- Gizlilik Sözleşmelerinde Önemli Noktalar
- İhracat Bedellerinin Türkiye’ye Getirilmesi Zorunluluğu
- Birleşme Devralma’da Rekabet Kurulu İzni
- Yönetim Kurulunun Vergi Borçlarından Sorumluluğu
Address: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-mail: [email protected]
Phone: +90 534 415 52 56