Gayrimenkül Türk Vatandaşlığı | Vatandaşıl Hukuku | İzmir Hukuk Bürosu
11.04.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31.maddesi gereği Türkiye’de gayrimenkulü bulunan yabancılar 1 yıllık kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler. Gayrimenkul satılmadığı sürece 1 yıllık kısa süreli ikamet izni her yıl yenilenecektir. Kanunun 42.maddesi gereği Türkiye’de kesintisiz 8 yıl ikamet izni ile kalan yabancılara süresiz ikamet izni verilecektir.
Yabancı uyruklu gerçek kişilere 250.000 ABD doları ve üzeri değerinde gayrimenkul satın almaları durumunda istisnai prosedürlerle Türk vatandaşlığı kazanma hakkı verilmektedir. Bu amaçla yabancıların; 250.000 ABD doları değerinde gayrimenkul satın almaları gerekir. Yabancılar vatandaşlık alma başvurusunda gayrimenkulü bu amaçla satın aldığını belirtmelidir. Bu amaç aynı şekilde satın alma işlemi yapılırken tapuda da belirtilir. İlaveten söz konusu taşınmazın satın alınması ile birlikte üç yıl boyunca satılmaması da aranan diğer şartlardan biridir yani gayrimenkulü satın alan yabancı vatandaşlığı kazanmak amacıyla bu satın alma işlemini yaptığını ve üç yıl boyunca satmayacağını beyan etmelidir.
Tapu prosedürleri tamamlandığında, yabancı kişi, Gayrimenkul sahibi uygunluk belgesi adı verilen belgeyi oturma izni istediği yer idaresine vererek başvuru yapabilir. Bu başvuru da sadece ikamet hakkı veya vatandaşlık talep edilebilir.
Türkiye’de Gayrimenkul Satın Almak İsteyenlerin Dikkat Etmeleri Gereken Hususlar
- Türkiye’de gayrimenkul alım-satım işlemleri Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılmaktadır. Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılmayan gayrimenkul alım-satım işlemleri hukuken geçersizdir. Bu nedenle gayrimenkul satın alacak yabancıların satış bedelini tapu sicil müdürlüğünde tapu kütüğüne imza atarken ödemelerini tavsiye ediyoruz. Gayrimenkul satın almak için alıcı %2, satıcı %2 olmak üzere toplam %4 oranında harç ödenecektir. Bu oranlar gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.
- Satın alınacak gayrimenkulün tapusu hemen alınamıyor ise veya projeden gayrimenkul alınacak ise mutlaka noterden gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılmasını öneriyoruz. Noterde yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ilerde gayrimenkul tapusu verilmediğinde alıcıya mahkemeye başvurup gayrimenkulün kendi adına geçirilmesi hakkını verecektir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapıldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğüne götürülerek tapuya şerh ettirilmelidir. Bu şekilde sözleşme tapuya şerh edildiği taktirde artık satıcı yabancı müşterisine sattığı gayrimenkulü herhangi bir 3.şahsa satamaz. Sattığı taktirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini tapuya ilk şerh ettiren kişi mahkemeye başvurarak gayrimenkulün kendi adına tescilini isteyebilecektir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde düzenlenmek zorunda olup, bu durumda noterler tarafından satış bedeli üzerinden binde 5,4 oranında harç alınmaktadır.
- Satın alınacak gayrimenkulün tapusu hemen alınamıyor ise veya noterden düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılamıyor ise alıcı ve satıcı arasında mutlaka yazılı bir sözleşme yapılmalıdır. Sözleşmede satın alınacak gayrimenkulün bilgilerinin eksiksiz olarak yazılması, satış bedeli, ödeme şartları vs hususlar bulunmalıdır. Taraflar arasında yapılan bu sözleşme noterde düzenlenen satış vaadi sözleşmesi ile aynı sonuçları doğurmayacaktır. Bu nedenle noterde yapılan satış vaadi sözleşmesinde ısrarcı olmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sözleşmeler tapuya şerh ettirilemeyeceği gibi gayrimenkul size verilmediğinde mahkemeye başvurup gayrimenkulün size verilmesini isteyemezsiniz. Sadece ve sadece verdiğiniz paranın geri iadesini isteme hakkına sahip olursunuz.
- Herhangi bir ödeme yapmadan önce alınacak gayrimenkulün tapu kaydını incelemenizi, üzerinde haciz, ipotek veya sınırlı ayni haklar olup olmadığını öğrenilmelidir. Bunun dışında gayrimenkulün geçerli imar durumunun ne olduğunu, askeri veya güvenlik bölgelerinde kalıp kalmadığı araştırılmalıdır. Zira yabancıların askeri veya güvenlik bölgelerinde kalan arazilerden satın alma işlemi kanunen yasaktır.
Uzman ekibimizden hukuki danışmanlık almak için tarafımız ile Contact page.
İlginizi çekebilecek benzer çalışmalarımız;
- Doğum İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması
- Gayrimenkul Satın Alarak Türk Vatandaşlığı Kazanma
- Yabancıların Çalışma İzni
- Yabancı Personel Çalışma İzni Gerekli Belgeler
- Yabancı Personel Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri
- Yurtdışında Vekalet Çıkarma
- Yabancıların Sınır Dışı Edilmesi
- İkamet İzninin Uzatılması
Address: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-mail: [email protected]
Phone: +90 534 415 52 56