Menü Kapat

Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Avukat Bulundurma Zorunluluğu
Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu – İzmir Avukat

Avukat Bulundurma Zorunluluğu Nedir?

Avukatlık Kanunu Madde 35 ile belirli tüzel kişilerin avukat bulundurma zorunluluğu düzenlenmiştir. Bu kişilerin kendi bünyelerinde veya anlaşmalı olarak dışarıdan bir avukat ile çalışmaları zorunludur. Bir başka ifade ile dışarıdan sözleşmeli olarak avukatlık hizmeti alınabileceği gibi, kendi bünyelerinde sigortalı bir avukat çalıştırılması ile de bu yükümlülük yerine getirilebilir.

Kimler Avukat Bulundurmak Zorundadır?

Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri için söz konusu zorunluluk öngörülmüştür.

  • Belirli sermaye miktarı üzerinde sermayeye sahip anonim şirketler
  • Üye sayısı 100’den fazla olan yapı kooperatifleri

Limited Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu Mevcut Mudur?

Hayır, yasal mevzuat kapsamında limited şirketler ve adi şirketler için avukat bulundurma zorunluluğu düzenlenmemiştir. Her ne kadar yasal zorunluluk olmasa da ileride daha yüksek bedelli zararlar ile karşılaşılmaması açısından düzenli olarak avukatlık desteği alınmasını tavsiye ederiz.

2022 Yılı Avukat Bulundurma Zorunluluğuna Aykırılığın Cezası Nedir?

Avukatlık Kanunu Madde 35 kapsamında Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.

2022 yılı brüt asgrai ücret 5.004 TL olarak belirlenmiş olup; ilgili madde kapsamında 2022 yılı için avukat bulundurmamanın yaptırımı 10.008-TL olarak belirlenecektir.

İlgili Mevzuat

Avukatlık Kanunu

Madde 35 – Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir. Baroda yazılı avukatlar birinci fıkradakiler dışında kalan resmi dairelerdeki bütün işleri de takip edebilirler. Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir. Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunları ile diğer kanun hükümleri saklıdır.

Aşağıdaki çalışmalarımız da ilginizi çekebilir;

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe