Cinsiyet Değişikliği İçin Gerekli Sağlık Raporları – İzmir Avukat
Cinsel kimliğin belirlenmesi için, hastanelerde cinsel kimlik konseyleri oluşturulmuştur. Bu konsey içerisinde bir psikiyatr, bir plastik cerrah, bir kadın doğumcu, bir ürolog, bir genetikçi, bir endokrinolog ve de bir de hukukçu bulunmaktadır.
Hekimler cinsiyet değişikliği talep eden kişinin, psikolojik ve fiziksel anlamda ameliyat olmaya hazır olup olmadığı hususunu inceleyerek detaylı bir kurul raporu oluşturmakla görevlidir. Bu süreç öncelikle cinsiyet değişikliği yoluna gitmek isteyen kişinin hastaneye ve ameliyat izni için hukuki süreçleri yürütmesi adına bir avukata başvurması ile başlar. Sürecin başında avukatla çalışmanın faydası ; sürecin hızlı ilerlemesi, hukuki engeller durumunda derhal müdahale edilebilmesi, hastane randevularının hızlı ve erkene alınabilme noktasında ortaya çıkar.
Bir avukata başvurarak cinsiyet değişikliğine izin istemli dava açan ve akabinde derhal hastaneye başvuran kişinin ilk yönlendirileceği doktor psikiyatr olacaktır. Burada belirtmekte fayda vardır ki, özel hastanelerde veya özel muayenehanelerde yapılacak testler ve alınan randevular hukuki süreç için yetersizdir. Bulunulan şehirdeki bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuru şart olup, burada hukuki süreç takibinin önemi de bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Cinsiyet değişikliği talebi ile hastaneye başvuran kişiye yaklaşık dokuz aylık süreç boyunca psikiyatr randevuları verilerek bireyin ruhi yönelimi ve ameliyata hazır olup olmadığı, kararlılığı incelenmeye çalışılır. Yine bu süreç devam ederken kişi, endokrinoloğa yönlendirilerek hormon tedavisine başlanır. Yaklaşık dört beş ay içerisinde kişinin vücudunda değişiklikler meydana gelecektir. Örneğin adet düzensizlikleri artabilir, ses kalınlaşır veya vücutta kıllar oluşur. Kişi bu durumdan mutluluk duyuyorsa, psikiyatr kişinin cinsiyet dönüşümünün gerekliliği kanaatine varacaktır.
Cinsel Kimlik Konseyleri; İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Cerrahpaşa, Ankara Hacettepe ve İstanbul Çapa Hastaneleri’nde bulunmaktadır. Diğer eğitim ve araştırma hastanelerinde ne yazık ki trans başvurucuların yeterli hizmeti, hızlı ve herhangi bir ayrımcılığa uğramadan almaları nadir olmaktadır.
Dava aşamalarından en önemlisi alınacak eğitim ve araştırma hastane raporları sonucunda geçiş işleminin ruhen ve bedenen zorunlu olmasını (transseksüel) gösterir raporudur. ”Cinsel Kimlik Konseyi” adı verilen konseyde psikiyatr, plastik cerrah, kadın doğumcu, ürolog ve genetikçi, endokrinolog ve bir de hukukçu yer alır. Cinsiyet değişikliği ameliyatına izin verilmesi için bu konsey tarafından düzenlenecek olumlu rapora ihtiyaç vardır. Akabinde düzenlenen olumlu rapor mahkemeye gönderilir ve ameliyat aşamasına geçilir.
Cinsiyet değiştirme davasının işleyişi, aranan şartlar ve hukuki düzenlemeleri içeren detaylı yazımıza, https://www.efeshukuk.com/cinsiyet-degistirme-davasi/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Benzer ilginizi çekebilecek yazılarımız;
- Şiddet Karşısında Hangi Tedbirler Alınır? Şiddet Karşısında Alınabilecek Tedbirler
- Boşanma İçin Gereken Evraklar
- Zina Nedir? Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun Kapsamında Zina Suçu
- Boşanma Davalarında Tazminat
- Boşanma Davalarında Yetkili Mahkeme, Boşanma Davası Nerede Açılmalı?
- Evlat Edinme Şartları
- Müşterek/Ortak Çocukta Nafaka Kapsamı
- Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
- Çekişmeli Boşanma Davası Sıkça Sorulan Sorular
- Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
- Nafaka Nedir?
- Aile Konutu Şerhi
- Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
- Ayrılık Davası
- Düğün Takılarının Paylaştırılması
- Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
- Boşanma Davalarında Feragat
- Mal Rejimi Türleri
- Eşten Mal Kaçırma
- Vasi Tayini Gerektiren Durumlar
- Koruyucu Ailelik Nedir?
- Evlilik Sözleşmesi Nedir?
- Eşler Arası Cebri İcra Yasağı
- Yoksulluk Nafakası Nedir?
- Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması
- Babalık Davası
- Soybağının Kurulması
- Cinsiyet Değiştirme Davası
- Yeni Evlilerin Boşanma Süreci
- Boşanma Sonrası Çocuğun Soyadı
- Terk Sebebiyle Boşanma
- Mehir Senedir Nedir?
- Boşanma Davasında Kusur
- Velayet Hangi Durumlarda Anneye Verilmez
- Yabancı Eşten Boşanma
- Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Neleri Sorar?
- Zina Sebebi İle Boşanma
- İzmir Anlaşmalı Boşanma Avukatı
- İddet Süresi Nedir?
- Ortak Velayet
- Nişanın Bozulması
- Cinsiyet Değişikliği İçin Gerekli Sağlık Raporları
- Boşanma Davasında Velayet
- Vasinin Görevleri Nelerdir?
- Boşanmada Yargılama Usulü
Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-posta: [email protected]
Telefon: +90 534 415 52 56