Tapu Kayıtlarının Düzeltilmesi Davası – İzmir Avukat
Tapu kavramı, bir taşınmaza ilişkin bilgileri ve hak sahiplerini gösteren resmi bir belgeyi ifade eder. Tapu sicil müdürlüğünce verilen tapu belgeleri, hepimizin bildiği üzere taşınmazın kime ait olduğu başta olmak üzere bir takım bilgiler içerir. Bu bilgilerde bazı hata bulunabilir. Böyle bir durumda tapu kaydının düzeltilmesi davası açılması gerekebilir.
Taşınmaz malikinin isminin soy isminin veyahut diğer kimlik bilgilerinin, kadastro tespiti ile veya tapuya tescil sırasında yanlış, hatalı veya eksik kaydedilmesi sonucunda malikler veya mirasçıları tapu kaydının düzeltilmesini gerek ilgili tapu müdürlüğünden gerekse dava yolu ile hatanın veya eksikliğin düzeltilmesini talep edebilirler.
Türk Medeni Kanunu Madde 1027- İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik uyarınca re’sen düzeltir. Her ne kadar re’sen düzenleme şeklinde bir yol belirtilmişse de uygulamada tapuya başvurmadan veya dava açılmadan düzeltme işlemleri yapılmamaktadır.
Talep İle Tapu Kaydının Düzeltilmesi
Bu yolu seçen malik veya malikin ölümü ile yasal mirasçıları taşınmazın bağlı olduğu tapu müdürlüğüne tapu kaydındaki hatanın, eksikliğin düzeltilmesini talep edebilir.
Tapu Müdürlüğüne Talepte Bulunurken;
- Malikin Kimlik Fotokopisi, Bir Adet Fotoğrafı, Mirasçıları Işlemi Yapacaklarsa Bunlara Ek Olarak Mirasçılık Belgesi,
- Taşınmazın Ada, Parsel Bilgilerini Içerir Tapu Senedi Veya Tapu Kaydı Bunların Olmaması Durumunda Malikin Veya Mirasçıların Sözlü Beyanı,
- Muhtarlıktan Alınmış Fotoğraflı Ilmühaber,
- Düzeltmeye Yarar Diğer Ek Ve Evrakları Ellerinde Bulundurmaları Gerekmektedir.
Tapu Müdürlüğü tapu kaydının düzeltilmesi işlemi sonrasında belli oranda harç ve döner sermaye ücreti almaktadır. Ancak yapılan hatalar, eksiklikler veya yanlışlıklar tapu veya kadastro müdürlüğünden kaynaklanmış ise bu durumda harç ve döner sermaye ücreti talep edilmez.
Tapu Müdürlüğüne Yapılan Talebin Reddi Halinde: Tapu Müdürlüğünün, düzeltme talebini reddetmesi durumunda başvuran kişinin adresine tebliğ Eder. Tebliğden itibaren 15 gün içinde tapu ve kadastro bölge müdürlüğüne itiraz edileceğini de cevap yazısında bildirir. Tebliğden itibaren 15 gün içinde itiraz yolu açıktır.
Dava İle Tapu Kaydının Düzeltilmesi
Tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davaları 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. Maddesinde
Belirtilen çekişmesiz yargı işlerindendir. Bu davalar, taşınmazın aynına ilişkin bulunduğundan H.M.K. uyarınca taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır.
Açılan bu davada herhangi bir zamanaşımı bulunmamakla birlikte malik veya mirasçılar her zaman bu davayı açabilirler. Önemli olan husus taşınmazın bağlı olduğu sulh hukuk mahkemesinde davanın açılacak olmasıdır. Dava çekişmesiz yargı türü olsa da davalı olarak tapu müdürlüğüne karşı davanın yöneltilmesi gerekmektedir.
Tapudaki yanlış satış nasıl düzeltilir?
Tapuda yanlış satış yapılması durumunda hatanın boyutuna göre işlem yapılır. Örneğin isim yanlışlığı gibi durumlarda yukarıdaki prosedür uygulanabilir. Ancak daha büyük hatalarda tapu iptali davası açılabilmektedir. Bu durumda taşınmazın bağlı bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
Tapu kaydı düzeltilmesi davasında zaman aşımı şartı nedir?
Hukukumuzda zaman aşımı kavramı, bir hakka ilişkin dava açma gibi hakların süresini belirleyen bir husustur. Konumuz olan tapu kaydının düzeltilmesi davasına ilişkin ise bir zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Bu nedenle dava açarken zaman aşımı olması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kira ve Taşınmaz Hukukuna İlişkin Diğer Yazılarımız İçin;
- Kira İlişkisinde İki Haklı İhtar
- Kiracı, Evden Çıkarken Evi Boya Badana Yapmak Zorunda mı?
- Taşınmaz Sahipleri ve Kiracıları İlgilendiren Kira Artış Miktarı Nasıl Belirlenir?
- Öğrenciler Ortak Ev Kiralarken veya Evinize Bir Ev Arkadaşı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Gürültülü Komşuya Karşı Ne Yapılabilir?
- Türk Medeni Kanununa Göre Önalım Hakkı
- El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men-i) Davası
- İmar Barışı Süreçleri
- İzale-i Şuyu Nedir?
- Geçit Hakkı
- İrtifak Hakkı Nedir?
- Ruhsata Aykırı Kaçak Yapı
- Satın Alınan Evden Kiracının Çıkartılması
- Kiracı Evi Göstermek Zorunda Mı?
- On Yıllık Kiracının Tahliyesi
- Apartman Yöneticisi Nasıl Seçilir?
- Apartman Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
- Apartman Yöneticisinin İbrası
- Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi
- Kiraya Verenin Hapis Hakkı
- Tapu Tescil Davası & Tapu İptal Davası
- Kira Sözleşmesinin Tahliye Taahüdü İle Sona Ermesi
- Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
- Müteahhidin / Yüklenicinin Temerrüdü
- Kentsel Dönüşüm Harç Muafiyeti
- Mülkiyeti Muhafaza Kaydı İle Satış
- Ecrimisil Nedir?
- Site Yönetiminde Hukuki Danışmanlık
- Kiralanan Taşınmazda Tadilat
- 2022 Kira Artış Düzenlemesi
- Tapu Kayıtlarının Düzeltilmesi Davası
- Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkmak
- Ön Ödemeli Konut Satışı
- Ev Sahibi Geriye Dönük Kira Artışı Bedelini İsteyebilir Mi?
Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir
E-posta: [email protected]
Telefon: +90 534 415 52 56